發新話題 Report thanks

[資訊分享] 意式pub 吃蠔

意式pub 吃蠔圖片1
各款生蠔每隻$32 起
蠔種有來自英法美澳洲等地,近期歐洲蠔種當造,以French Special 和Fin de Claire 法國蠔質素最好。
這一年半載開的蠔吧,沒十間也有八間,賣的生蠔也是大同小異的品種,新店要叫人留下印象,惟有想想法子。像砲台山的Oyster Cube ,裝修如英式酒吧一般,帶點英倫氣息,的確比一般蠔吧有心思。
生蠔呢,也以抵食為大前提,$198 的拼盤可任揀六款生蠔,如Irish Gigas 、Fin de Claire 、UK Rock (Belon 和White Pearl 除外),較有彈性。生蠔即叫即開,上枱時蠔的裙邊仍在收縮,足顯新鮮。
意式pub 吃蠔圖片2
白酒乾意式pub 吃蠔圖片3蒸蠔、天婦羅炸蠔、菠菜煙肉焗蠔$38/ 隻(左起)
蒸蠔味道最佳,清中帶鮮;焗蠔亦香口。
意式pub 吃蠔圖片4
海鮮龍蝦汁意大利飯$168
意大利飯入口有濃郁的海鮮味,質感煙韌帶嚼勁。
「熟」蠔的選擇也豐富,可選蒸、焗、天婦羅各種食法,其中蒸蠔加以白酒、乾意式pub 吃蠔圖片5烹製,味道清中帶鮮,不失蠔的嫩滑感。
店子小,樓面、水吧都由三位老闆親自打理,服務貼心,不時走來跟單、閒聊,氣氛親切輕鬆。意式pub 吃蠔圖片6
一室磚牆設計,帶英式酒吧格局,氣氛輕鬆。

Oyster Cube
地址︰炮台山蜆殼街9-23 號地下
電話︰2806 2661
營業時間︰11:30am-3pm ,5:30pm-11:30pm
平均消費︰$250

請問有無網友親身試過?.....覺得可以嗎?

我聖誕節去過,OK 架!拼盤幾底食。果晚仲見到TVB 靚女KE LE FE,但係唔知佢叫咩名真係好多款新鮮生蠔!D waiter 都識野。值得去!

引用:
原帖由sweet877於2009-2-27 21:12 發表意式pub 吃蠔圖片7
我聖誕節去過,OK 架!拼盤幾底食。果晚仲見到TVB 靚女KE LE FE,但係唔知佢叫咩名真係好多款新鮮生蠔!D waiter 都識野。值得去!
咁正!
食左幾錢,多唔多人啊~?

好似食左$200 幾$300 蚊,但係冇叫酒。果日滿座架,好多熟客!

引用:
原帖由sweet877於2009-3-1 14:31 發表意式pub 吃蠔圖片8
好似食左$200 幾$300 蚊,但係冇叫酒。果日滿座架,好多熟客!
一個人食2,3日定係埋單?

一個人$200-$300我地四個人去食

9 12
thanks