發新話題 Report thanks

[資訊分享] 「無痛分手」可以嗎?

回復 20# iatmeng 的帖子

咁這個point都是對的

不過, 分手要無痛, 真是無可能
真正愛一個人, 分開時, 點都會有心痛的感覺
如果無痛, 我相信已經不是真正的愛了

回復 22# joan_minako 的帖子

妳咁既講法其實可以apply去bee係度貼既另一個post一樣囉....分手之後仲做唔做到朋友?.....各人都可以有不同睇法,但我認為bb依度講既就唔得囉...因為太大路喇...大道理既嘢係絕對無餘地既....無可爭辯

分手點會唔痛啊! 唔係點會有人唔理智地做傻事!
好男人講得對, 愛係好多種!
在加上男女對愛觀點角到都唔同

引用:
原帖由 瘋之子 於 2008-7-9 23:28 發表 「無痛分手」可以嗎?圖片1

bb.記唔記得,我地之前食野,,討論單野
你既朋友同我既朋友都唔幫你就知!

佢真係享受緊佢自己選擇既生活!--->個個都有權enjoy自已的生活,,--->如果我做d犯法事,我都好enjoy,,咁有無問題?

做事要睇合唔合理!人唔人性 ...
我想講!故事大家用【成見】去睇,必定偏激!就算你用冷淡去作回應!
犯法同我想表達的是2件事,冇人會享受影響人!
對人犯法,對方絕不會自行選擇比佢偷錢、比佢強姦、比佢打等等!
吸大麻係犯法,唔係我直接反應,我地有相處過,佢既行為可能有問題,但係有人有資格話佢錯咩?形式係佢自己選擇,重要係佢真係享受緊!而我係感受到,我地關係係朋友,所以我感染到!呢個係我一開始既態度

跟本唔係要人比意見,我理解到,從中受益!呢個只係一個佳段,,,佢已經冇食大麻,同你一樣係it人!
佢一樣享受緊佢自己選擇既生活,佢有冇變?^^~有,佢變左,一早就知道會變,只係形式變左!
我地可以選擇一直享受生活而慢慢改變形式!
【假如有人踢斷我隻腳我一d都唔嬲請唔好覺得我傻/覺得驚訝!】
如果佢有心的,佢知但係就唔識選擇,唔係享受,唔會受益!<--假設佢係大人!
冇心的,,佢唔係唔識踢斷,而係唔知會踢斷我隻腳!<--假設佢係後生!
係呢件事上,我最關係既係我隻腳,直接反應,日後冇左隻腳既態度我一樣會選擇自己既生活,一樣從中享受!
如果一開始出現【成見】,我絕對係1個知但係就唔識既人!

AA對蘋果反感,但AA知道蘋果幫AA到,AA只能強逼自己接受,
BB一開始就識得享受蘋果,,就算之後係香蕉,,,那又如何!!!
士多啤理很高級    AA認為這才是生活,但只能遇到士多啤理/花很多時間追求士多啤理!長期習慣這種形式,並唔係自己選擇,就算有趣,只係人面對時間必會尋找趣事!

岩&錯由who來定?定的人又係岩&錯?只係口同鼻講,唔會有結論,夠擔就去體會!

引用:
原帖由 iatmeng 於 2008-7-9 23:34 發表 「無痛分手」可以嗎?圖片2
咁可能我份人比較固執喇....假設我有個仔,佢識咗人哋個囡幾個鐘就攪咗佢上床跟著話俾我知好愛個女仔...我一定唔會相信,相反我係個女仔既爸爸我都係一樣唔相信.....依個就係我對依個post既睇法..... ...
你真係誤會左我,而好明顯你引証到我中文真係超差!
我只係話有D人係咁,,唔係個個都係咁,指反應/睇法之類,,
你既post我睇完,,我同你一樣,係到表達/分享之類,,

點解我會拎我朋友食大麻,,唔返工咁敏感咁講解..因為我知道大家一定會有【成見】
而睇唔到我想表達既信息,,,如我不追POST回...從回應上大家只係認同自己,,,我信息都感染唔到!
好明顯我係失敗啦!我中文會考得e

回復 25# BBzon 的帖子

緊係有人有資格啦!
一個人食毒品,你話無人有資格話佢錯?? 我話有人可以送埋佢入去監玉tim,唔比佢自由tim
你諗既太單方面!

你諗下點解,咁多人係監玉度就知,,d人點解會比人送去過一度,,緊係有原因!
我有時都會問,點解政府可以送人去~佢有咩權去決定一個人的自由,諗深一層,如果政府唔係咁做,你平時仲夠唔夠膽出街.呢一個係市民給予政府的權利

唔係我地偏激,而係你諗既野有小限極端,係偏向某一方面!

我唔係好明你個suppose,sorry=.=;

咁你有無諗過佢點解要改~?改左就唔代表無錯!而家無做就唔代表佢做過一件事係岩!
係兩件唔同的事!
佢而家無做只可以係話佢,知錯能改!

回復 26# BBzon 的帖子

我會明白你想表達你朋友既生活態度就大致好似美國當年"禧皮仕"嗰一類,好似對其他人無帶來咩影響,你又理得我用咩既態度生活丫?....如果其他人覺得佢哋"禧皮仕"係有問題就係所謂"成見"....但我就係正正認為佢哋的的確確有為其他人帶來負面既影響囉....我再重申係依個問題上"無可爭辯"就係我既個人立場......如果咁樣係"成見"既話....我認,因為由得"佢哋"一直用咁樣態去生活,你仲話要去明白,感受...個世界就無所謂道德架啦....我唔係咩偉人...但都唔能夠接受我身邊既親人,朋友係咁.....又正因為我份人就係有咁既固執,所以現實上我既朋友都唔多....

thanks