發新話題 Report thanks

澳門2日遊好玩好食好去處

同老婆住澳門威尼斯人一晚,房間好靚,不過好貴要成二仟幾一晚......

食里斯本正宗葡菜...去路環《里斯本地帶》啦...

食土生葡人碟頭飯...體驗真土生平民生活...可去士多扭拜斯o既《利多》(《新惠康》斜對面《廣告天地》隔離)...

食專業D o既澳葡菜(真正西菜用料同香料以及煮法)...可去《旅遊學院教學餐廳》...(星期六日休息)

食澳門人家庭式o既葡菜...去鏡湖馬路o既《新世界西洋餐》...

食法國菜...MGM啦...葡京啦...

食魚子醬飲香檳...MGM啦...

食hk都冇o既日本天政天婦羅...去Crown酒店啦...

仲有MGM...永利...Crown酒店...新葡京等都有好多中意法高級食府...值得去...hk食同樣o既o野肯定貴...

食杏仁餅...《最香》啦...

食花生糖...《鉅記》啦...

食牛肉乾...《冠環球》啦...

去盧九《松苑》食廣式雲吞麵、十月初五街《龍苑》食魚皮、文第士街附近《疊記》食咖喱麵、啤利喇街鏡湖o個頭o既《咖喱文》又係食咖喱麵、去福龍新街《祥記》食廣式蝦子撈麵同豬手、去十月初五街《黃枝記》試o下同HK o既有幾大分別、去光復街阿伯蛋茶附近o既《三良》食燉奶(抵食過《義順》)、再去十月初五街《李禧記》食正宗順德水牛奶整o既燉奶

還有一些店,可免就免
大利豬扒包(只有HK人才會去排隊食)
台山水佬榮花甲蟹煲(想試下200元買條鹹水草就去吧)

[本帖最後由woodstockhk 於2008-6-709:37編輯]
如果您喜歡這篇文章,請按「讚」或分享給您的朋友,以示鼓勵。

附件

澳門威尼斯人度假村酒店

澳門威尼斯人度假村酒店

澳門威尼斯人度假村酒店

澳門威尼斯人度假村酒店

添發碗仔翅$70,係響福隆新街

快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少!
http://home.graffiti.net/woodstockhongkong:graffiti.net/WelcomeHome.htm

回復 1# woodstockhk 的帖子

多謝晒你既報料喎 ..俾過心心你先....

路環個邊有間叫做fernando 餐廳, 都好好味架~
我們一家人次次去都會去個間野度食

香港D旅遊書硬係介紹氹仔間大利(唔知有冇記錯個名)... 但係呢幾年覺得佢越做越搵笨...

澳門 Friend said......
佢 d 包又硬 , 豬扒又 " un " ( 超老的說 - - )
d 麵唔夠熱 , 但反而凍奶茶是唔夠凍的
我都冇食好多年了 -口-

有時 d 香港人搭巴士 / 行路問我大利點去
其實我真係想同佢地講 : " 其實間野唔好食的 "   

我最鐘意去青洲劉記...
豬扒飽 + 凍奶茶...   掂呀.

個個星期六都去食早餐的.

快樂不是因為擁有的多,而是因為計較的少!
http://home.graffiti.net/woodstockhongkong:graffiti.net/WelcomeHome.htm

回復 4# woodstockhk 的帖子

你都好醒啵, 竟然俾你搵到最好食既最香杏仁餅,
至於大利豬扒包, 就真係名不付其實啦,
我覺得味道袛係一般, 唔值得排晒長龍等,
可能係人怕出名豬怕肥啦, keep 唔到水準

回復 5# mandy_msm 的帖子

mandy你係澳門返工咁耐, 你都可以俾d貼士大家睇下去邊度食最好~~

回復 1# woodstockhk 的帖子

Thanks for sharing, I feel so hungry now!

8 12
thanks